Bosch kom till när Robert Bosch i november 1886 grundade en liten fabrik, Werkstätte für Feinmechanik & Elektrotechnik, med två arbetare, där tändapparater för gasmotorer tillverkades i Stuttgart. Idag producerar man allt från datorer och vitvaror till kärnreaktorer.

Bosch har allt från kaffemaskiner till ugnar, tvättmaskiner och frys- och kylskåp. Gemensamt för dessa produkter, är att Bosch vill ta sina produkter till framtiden med hjälp av användarvänliga displayer, Wi-Fi anslutna vitvaror och appar som kan kopplas ihop till en mängd andra partners – allt för att du ska kunna ha fullständig kontroll över hemmet då du styr det från din mobiltelefon. Företaget arbetar också med att utveckla varor som är mer energisnåla och har i sitt miljöarbete upptäckt hur man kan använda naturmineralet zeolith. När zeolithen, som ser ut som små stenar kommer i kontakt med fukt alstrar den värme som i sin tur hettar upp porslinet i diskmaskinen – varpå en diskmaskin med zeolith förbrukar upp till 30% mindre energi än maskiner utan.

I andra försök att jobba hållbart har Bosch arbetat fram i-DOS. Du häller i hela flaskan med flytande tvättmedel i tvättmaskinen så sköter självdoserande i–DOS resten. i-DOS känner automatiskt av hur mycket tvätt som lastas i och hur smutsig den är. Sen doseras rätt mängd tvättmedel och vatten efter det. Så slipper du slösa varken tvättmedel eller vatten. Bosch är en av flera tillverkare som dessutom utvecklat flera ugnar med självrengöring genom att använda sig av pyrolys. Pyrolys är en process där resterna i ugnen hettas upp till en mycket hög temperatur så att de faller sönder, utan att förbränning sker. En enkel knapptryckning ger automatisk självrengöring där resterna alltså hettas upp och förvandlas till aska som enkelt torkas bort.